Overzicht van al mijn activiteiten:

 

Dirigeren

Koordirigent/HaFa dirigent

Dirigent
Mijn doel als dirigent is om op een prettige wijze de muzikaal leider van een koor of orkest te zijn. De vreugde van het samen muziek maken staat voorop. In de repetities wordt nauwgezet en met plezier gewerkt aan ieder muziekstuk, waarin ik vaak gebruik maak van een repetitieschema voor ieder concert. Ik heb een brede repertoirekennis, veel ervaring met diverse koren, orkesten, solisten en ensembles en ik doe mijn uiterste best andere te inspireren met mijn muzikale enthousiasme.

Ervaring
Mijn dirigent diploma HaFa DM behaalde ik aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Ook volgde ik twee keer de 10-daagse Kurt Thomas Cursus, groep C en D. Inmiddels heb ik ruim 15 jaar koor- en orkest ervaring. Daarnaast heb ik een Masterclass Symfonieorkest bij Marcel Mandos en een Masterclass Koordirectie bij Ludo Claesen gedaan. Tevens heb ik gedurende 15 jaar lessen gehad bij de Hongaarse Meester in de klank bij de klanksjamaan Joska Soos de Sovar.  Zanglessen kreeg ik van Daniela Bloem, Hubatka auteur The Old Italian School of Singing en Hans Smout, voormalig zangdocent aan het Conservatorium.

Vrije repetitie avonden:

- maandagavond

- dinsdagavond

- vrijdagavond

Ook overdag zijn er mogelijkheden, neem contact op voor meer informatie.

 

Reviews:
Kamerkoor De Liederenkring:
Jan dirigeert de Liederenkring met veel enthousiasme. Tijdens de repetitie vraagt hij volledige concentratie zodat er hard gewerkt kan worden. Door zijn adviezen o.a. met betrekking tot stemvorming en ademondersteuning leren we veel en brengt Jan het koor op een hoger niveau.

Dongens Mannenkoor:
Jan is al 12,5 jaar de vaste dirigent van het Dongens Mannenkoor. In deze tijd is het muzikale niveau flink gestegen dankzij zijn vakmanschap. Het Dongens Mannenkoor is blij met deze uitstekende dirigent. Samen met de muziekcommissie bepaalt hij het klassieke alsook het modernere repertoire voor de concerten. Dankzij zijn grote netwerk binnen de muzikale wereld heeft hij al jaren voor uitstekende vakbekwame solisten gezorgd bij onze concerten.

 

Koor De Liederenkring.jpg

Mp3 en foto van het Kerstconcert Dongens Mannenkoor met soliste Emilie Wijers december 2019.

00:00 / 06:44

Klik hier om voorbeelden van optredens met koren te zien terwijl ik dirigeer.

Klankschalen

 

Klankschalenconcert

Klankschalen
Tijdens een klankschalen optreden maak ik gebruik van Tibetaanse klankschalen, de gong, de bel, tingshá, de Balinese Gong, een sjamanen trommel, de didgeridoo, een bullroarer, clapping sticks en Tibetaanse hoorns. De hoeveelheid instrumenten is afhankelijk van de ruimte. Over het algemeen wordt een klankschaal concert als ontspannend, rustgevend en harmoniserend ervaren. In diepe ontspanning kan het mogelijk zijn om nieuwe inzichten te krijgen over situaties waar je misschien eerst niet uit kwam – je kan het gevoel krijgen weer bij jezelf te komen. Let wel, dit is geen garantie. Iedereen ervaart een klankschaalconcert anders. Overgave gebeurt wanneer de tijd rijp is.

Een voorbeeld van zo’n ontspannende ervaring heb ik opgedaan in een verzorgingshuis. Ik speelde voor een dementerende man die op bed lag en alsmaar bleef huilen. Het huilen van de man was als een langspeelplaat waarvan de naald in een groef blijft hangen. Ik begon met het spelen van heel hoge klanken op een bel en floot daarbij. De man werd stil en kwam helemaal tot rust. Uiteindelijk viel hij in een diepe slaap.

Ervaring

Naast mijn klassieke conservatorium studie heb ik 15 jaar les gehad van de Hongaarse klanksjamaan en sjamanistisch kunstschilder Joska Soos de Sovar. Joska leerde mij het werken met de klankschalen, het intens diep leren luisteren, het volgen van de klank, het werken met mantra’s die opkomen en het werken met de sjamanen trom die door Joska is ingewijd. Door de combinatie van de klassieke conservatorium opleiding en mijn lessen bij Joska kan in de juiste sfeer een bijzonder klankschalenconcert ontstaan.

Een klankschalenoptreden
Er zijn allerlei mogelijkheden voor een klankschalen optreden. Het kan op scholen en bedrijven, bij verzorgingshuizen en yogacentra, maar het kan ook individueel.

Neem contact

op voor meer informatie. Tarieven zijn in overleg.

 

 

Didgeridooles/workshops

Didjeridu.jpg

Voor meer informatie: klik hier of op een van de twee foto's aan weerszijden.

Didjeridu met koor.jpg

Pianoles

 
39.jpg

Voor meer informatie: klik hier of op een van de twee foto's aan weerszijden.

piano.jpg
 

Werkervaring bij radio & televisie

Ik heb opgetreden voor radio en tv bij: 

 

 • De Zomerse Zaterdagavond (VARA)

 • Sunday Proms (BRTN), 

 • Klokhuis (NPS) (zie hiernaast), 

 • Sleutel (BRTN), 

 • Way of life (Veronica), 

 • Tijd voor twee met Frits Spits (KRO), 

 • Breakfastclub (KRO), 

 • Spijkers met koppen (VARA), 

 • Land van Stoop (AVRO), 

 • 5 in ‘t Land (AVRO), 

 • Kijker van de Week (TV8).

 

Eerdere optredens o.a. in:

Paleis Het Loo in Apeldoorn (voor 15.000 mensen), De Doelen in Rotterdam, het Concertgebouw, de Beurs van Berlage, de RAI, het Soetereintheater, de Arena (voor 4.000 mensen) en de Amstelkerk in Amsterdam, het Nederlands Congresgebouw in Den Haag, Schouwburg Tilburg, Noorderligttheater Tilburg, 013 Tilburg, Kloveniersdoelen in Middelburg, Rotterdam Cruise Terminal in Rotterdam.

 • facebook-square
 • SoundCloud Basic Black
 • LinkedIn Basic Black
 • Instagram

© 2020 by Terpstra Music.